Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

ΚΩΣΤΑ ΤΑΧΤΣΗ : "ΚΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ" - ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


 ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 

1.Ποιες πληροφορίες μάς δίνει ο συγγραφέας για το χαρακτήρα και τις απόψεις του Αντώνη και πώς εξηγείται η «μεταμόρφωσή» του μετά την κήρυξη του πολέμου;

  Μονάδες 6


 2.Προσπαθήστε να εντοπίσετε χιουμοριστικά στοιχεία στο κείμενο. Τι πιστεύετε ότι προσφέρουν τα στοιχεία αυτά σε μια αφήγηση με θέμα τον πόλεμο;
                                                                                               
 Μονάδες 6


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ : Επιλέξτε ένα από τα δύο θέματα (περίπου 200 λέξεις).

1. Με αφορμή την επέτειο του ΟΧΙ γράφετε ένα άρθρο στο ιστολόγιο του σχολείου σας για τον πόλεμο και τις δραματικές αλλαγές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων.


2. Περιγράψτε ένα περιστατικό που ζήσατε και σας σημάδεψε, επισημαίνοντας κυρίως τις δικές σας αντιδράσεις , αλλά και τις αντιδράσεις άλλων προσώπων του περιβάλλοντός σας.

Μονάδες 8

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

" ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ " - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 2η


 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Ο Ιωακείμ έχει προβλήματα

Ο Ιωακείμ δεν ήρθε χτες στο σχολείο. Ήρθε σήμερα το πρωί, αλλά ήρθε κα­θυστερημένος και ήταν όλο νεύρα, βαρύς και ασήκωτος και μας ξάφνια­σε όλους. Δεν ξαφνιαστήκαμε και ιδιαίτερα που ο Ιωακείμ είχε έρθει αργά και με ύφος προβληματισμένο, μια και πολύ συχνά έρχεται σχολείο καθυστερημέ­να και με ύφος ανάλογο, ιδίως όταν έχουμε διαγώνισμα στη Γραμματική. Αυτό που μας ξάφνιασε ήταν, που η δασκάλα μας του χαμογέλασε πλατιά και του είπε:

— Ε, λοιπόν, συγχαρητήρια, Ιωακείμ! Θα πρέπει να είσαι ευτυχισμένος, έτσι δεν είναι;

Εμείς ξαφνιαστήκαμε ακόμα περισσότερο, γιατί μπορεί η δασκάλα μας μέχρι τώρα να ήταν ευγενική με τον Ιωακείμ (εντάξει, είναι καλή κι ευγενική με τον οποιονδήποτε), δεν του είχε δώσει όμως ποτέ της συγχαρητήρια. Ο Ιωακείμ παρ’ όλα αυτά δε φάνηκε να είναι ευχαριστημένος, αντίθετα, πάντα με το ίδιο προβληματισμένο και στενοχωρημένο ύφος, πήγε και κάθισε στο θρανίο του, δίπλα στον Μεξάν. Γυρίσαμε όλοι και τον κοιτάξαμε με απορία, αλλά η δασκά­λα χτύπησε δυνατά την έδρα με το χάρακα και μας είπε να καθίσουμε φρόνι­μα, να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και να αντιγράψουμε το κείμενο από τον πί­νακα και χωρίς λάθη παρακαλώ.

Κάποια στιγμή άκουσα το Ζοφρουά από πίσω μου:

— Να το πεις και στους άλλους! Ο Ιωακείμ έχει ένα μικρό αδερφάκι!

Στο διάλειμμα, μαζευτήκαμε όλοι γύρω από τον Ιωακείμ, που στεκόταν ακουμπισμένος στον τοίχο με τα χέρια στις τσέπες του και τον ρωτήσαμε αν πραγματικά είχε ένα μικρό αδερφάκι.

— Ναι, μας είπε ο Ιωακείμ, χτες το βράδυ, ο μπαμπάς μου ήρθε και με ξύ­πνησε. Ήταν ντυμένος, αλλά αξύριστος, γελούσε ολόκληρος, με φίλησε και μου είπε πως από αυτή τη νύχτα θα είχα ένα μικρό αδερφάκι. Μου είπε να ντυθώ στα γρήγορα, τρέξαμε αμέσως και πήγαμε στο νοσοκομείο κι εκεί ήταν η μαμά.

Ήταν ξαπλωμένη, αλλά ήταν τόσο χαρούμενη όσο κι ο μπαμπάς και δίπλα της, στην άκρη του κρεβατιού ήταν το μικρό μου αδερφάκι.


— Μάλιστα, αλλά δε φαίνεσαι και τόσο χαρούμε­νος! του είπα εγώ.
— Και γιατί να είμαι; απάντησε ο Ιωακείμ. Πρώτα απ’ όλα είναι κακάσχημο. Είναι πολύ μικρό, μια στα­λιά, είναι κατακόκκινο, κλαίει όλη την ώρα, παρ’ όλα αυτά όλος ο κόσμος το βρίσκει χαριτωμένο. Εγώ, έτσι και κλάψω λιγάκι στο σπίτι, μου βάζουν αμέσως τις φωνές να σταματήσω, άσε που ο μπαμπάς μου μου λέει από πάνω πως είμαι ένας ανόητος και του ζαλίζω τα αυτιά.

— Ασε, άσε τα ξέρω, είπε ο Ρούφους. Κι εγώ έχω ένα μικρό αδερφάκι κι είναι όλο προβλήματα. Είναι, βέβαια, όπως καταλαβαί­νετε το χαϊδεμένο κι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει.




ΠΗΓΗ : ΕΔΩ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
 

1.  Για ποιο λόγο ο Ιωακείμ έφτασε εκείνη τη μέρα στο σχολείο καθυστερημένος και με ύφος προβληματισμένο ; (70 - 80 λέξεις)
 

2. α) Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου υπάρχουν τα ρήματα : ήρθε, είχε έρθει, έρχεται. Να τα τοποθετήσετε στον ακόλουθο πίνακα και να συμπληρώσετε τους υπόλοιπους χρόνους του ρ. έρχομαι :

    Ενεστώτας :
    Παρατατικός
    Αόριστος :
    Εξ. Μέλλοντας :
    Συν. Μέλλοντας :
    Παρακείμενος :
    Υπερσυντέλικος :
    Συντελεσμένος Μέλλοντας :


  
β) «Η δασκάλα χτύπησε δυνατά την έδρα με το χάρακα και μας είπε να καθίσουμε φρόνιμα, να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και να αντιγράψουμε το κείμενο από τον πίνακα και χωρίς λάθη παρακαλώ».

Φανταστείτε ότι είστε εσείς η δασκάλα ή ο δάσκαλος της τάξης και λέτε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν :
   .......................................................................
     Ποια έγκλιση χρησιμοποιήσατε και γιατί ;
    

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΓΡΑΠΤΟΥ  ΛΟΓΟΥ

Αποφασίζεις να γράψεις ένα γράμμα στον Ιωακείμ για να τον βοηθήσεις να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη ζωή του με τον ερχομό του μωρού. Το κείμενό σου να είναι 180 - 200 λέξεις
 
 

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

" ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ " - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 2η




ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
[ Μιλάτε με το διπλανό σας ]


Έχετε προσέξει πως, όταν θέλει κανείς να μιλήσει με τους συμμαθητές του μέσα στην τάξη, έχει συνέχεια προβλήματα; Φυσικά, μπορείτε να μιλάτε με το διπλανό σας, αλλά ακόμα κι όταν μιλάτε χαμηλόφωνα, η δασκάλα σάς ακούει και σας λέει: «Αφού έχεις τόσο πολλή όρεξη να μιλήσεις, έλα στον πίνακα για να δούμε αν είσαι πάντα τόσο φλύαρος!» και σας ρωτάει να της πείτε όλες τις επαρχίες με τις πρωτεύουσές τους, κι αυτό δημιουργεί ένα σωρό ιστορίες. Μπορεί βέβαια κανείς να συνεννοείται γράφοντας σε ένα χαρτί και ύστερα να το κάνει σαΐτα και να το πετάει σ' αυτόν που θέλει, αλλά και τότε πάλι, σχεδόν πάντα, η δασκάλα το βλέπει και ζητάει να της το πάμε και ύστερα να το πάμε στο διευθυντή και επειδή συνήθως γράφει «Ο Ρούφους είναι βλάκας, δώστε το και σ' άλλους» ή «Ο Εντ είναι χαζός, δώστε το και σ' άλλους», ο διευθυντής θα σας πει πως θα καταντήσετε αγράμματοι, θα γίνετε αλήτες και πως αυτό θα κάνει τους γονείς σας να πονέσουν πολύ και πως σκοτώνονται για να σας αναθρέψουν σωστά. Και στο τέλος σάς τιμωρεί!



Ρενέ Γκοσινί — Σαν Ζακ Σανπέ, Ο μικρός Νικόλας και η παρέα του, μτφρ. Ανδρέας Καρακίτσιος, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2000

ΠΗΓΗ : Νεοελληνική γλώσσα β' γυμνασίου


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

1. Ποια προβλήματα πιστεύει ο μικρός Νικόλας ότι δημιουργούνται, όταν θέλει κανείς να μιλάει με τους συμμαθητές του κατά τη διάρκεια του μαθήματος ; Να τα παρουσιάσετε σε μια παράγραφο.

2. α) Να συγκεντρώσετε από το παραπάνω κείμενο λεξιλόγιο που αναφέρεται στο σχολικό περιβάλλον :

       Ουσιαστικά :
       Επίθετα / μετοχές :
       Ρήματα :


   β) Να εντοπίσετε στο κείμενο τέσσερις (4) λέξεις που χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση προτάσεων, να τις γράψετε στο ακόλουθο πίνακα και δίπλα να σημειώσετε τι δηλώνει η καθεμιά, όπως στο παράδειγμα :


Πίνακας συνδετικών λέξεων

      1.   όταν          →              χρόνος
      2.
      3.
      4.
      5.



 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ : (επιλέξτε μία από τις 2 ασκήσεις)


1. Να περιγράψετε πώς προσπαθείτε να επικοινωνείτε με τους συμμαθητές σας κατά τη διάρκεια του μαθήματος και τις αντιδράσεις του καθηγητή σας. Το κείμενό σας να είναι 180 - 200 λέξεις.

2. "Και στο τέλος σάς τιμωρεί!" συνεχίστε την ιστορία δίνοντας μια διαφορετική εξέλιξη. (180 - 200 λέξεις)