Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

"ΤΟ ΤΕΧΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ"- ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΝΟΤΗΤΑ 2η

                        Μετάφραση :                               
                    

Όταν ο στόλος των Περσών πλησιάζοντας στην Αττική από την πλευρά του Φαλήρου έκρυψε τις γύρω παραλίες, οι Πελοποννήσιοι φοβισμένοι σκέφτονταν να αποπλεύσουν για τον Ισθμό της Κορίνθου.

Ενώ λοιπόν η κατάσταση είχε έτσι ο Θεμιστοκλής σχεδίαζε το τέχνασμα με το Σίκιννο. Αυτός ήταν Πέρσης αιχμάλωτος, συμπαθής στο Θεμιστοκλή και παιδαγωγός των παιδιών του. Αυτόν στέλνει κρυφά στον Ξέρξη, λέγοντας ότι ο Αθηναίος στρατηγός, ο Θεμιστοκλής, παίρνοντας το μέρος του Πέρση βασιλιά, του στέλνει πρώτος την πληροφορία ότι οι Έλληνες προσπαθούν να ξεφύγουν. Επίσης τον συμβουλεύει να τους επιτεθεί και να εξοντώσει το στόλο τους, ενώ βρίσκονται σε σύγχυση χωρίς πεζικό.

Ο Ξέρξης τα δέχθηκε αυτά, πιστεύοντας ότι είχαν λεχθεί με φιλική διάθεση, ευχαριστήθηκε και έδωσε διαταγή στους κυβερνήτες των πλοίων να περικυκλώσουν τα νησιά με διακόσια πλοία, για να μην ξεφύγει κανείς από τους εχθρούς.

Για ασκήσεις δείτε :

http://users.sch.gr/panosloupasis/arxaia_b_gym_enotita_2.pdf (Πάνος Λουπάσης)

και http://users.sch.gr/ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/metafraseis%20b%20gym/b02xm.htm (Ελληνικός Πολιτισμός)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου