Οι λαοί της Ε.Ε. έχουν πολλά κοινά στοιχεία αλλά και διαφορές. Τους ενώνουν κοινές ρίζες που προέρχονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και ο σεβασμός σε βασικές ανθρώπινες αξίες όπως είναι η δημοκρατία, η δικαιοσύνη, η ελευθερία κ.ά. Το δημοκρατικό πολίτευμα, κληρονομιά από τους Έλληνες, αποτελεί τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι Ρωμαίοι με το γραπτό δίκαιο έδωσαν στην Ευρώπη τους κανόνες με τους οποίους ρυθμίζονται οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Οι αρχές της χριστιανικής ηθικής είναι γενικά αποδεκτές από όλους τους Ευρωπαίους. Αυτά τα στοιχεία επηρέασαν όλους τους λαούς της Ευρώπης και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σημερινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Ωστόσο, κάθε λαός έχει το δικό του τρόπο ζωής και τη δική του πολιτισμική κληρονομιά, γλώσσα, θρησκεία, παραδόσεις - ήθη και έθιμα - ιστορία, εθνικές γιορτές, σύμβολα. Κάθε λαός επίσης έχει συμβάλει με το δικό του τρόπο στην ανάπτυξη της επιστήμης και των τεχνών. Επιστήμονες όπως ο Ευκλείδης, ο Κοπέρνικος, ο Γαλιλαίος, ο Νεύτωνας, άνοιξαν το δρόμο για την ανάπτυξη των επιστημών. Οι φιλόσοφοι, οι ζωγράφοι, οι συγγραφείς αντάλλασσαν ιδέες και αλληλοεπηρεάζονταν παλιότερα αλλά και σήμερα, παρά τις γλωσσικές τους διαφορές. Τα επιτεύγματα κάθε λαού λοιπόν τα μοιράζονται και τα αξιοποιούν όλα τα κράτη της Ευρώπης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών τους.
ΠΗΓΗ : ΕΔΩ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
1. " Τα επιτεύγματα κάθε λαού λοιπόν τα μοιράζονται και τα αξιοποιούν όλα τα κράτη της Ευρώπης για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών τους." Να αποδώσετε με δικά σας λόγια το νόημα της περιόδου σε μια παράγραφο με παραδείγματα.
2. α) Να εντοπίσετε τρεις αναφορικές προτάσεις του κειμένου και να γράψετε τα βασικά τους στοιχεία : είδος, τρόπος εισαγωγής, συντακτικός ρόλος.
β) Να βρείτε συνώνυμα και αντίθετα των παρακάτω λέξεων του κειμένου :
Συνώνυμα Αντίθετα
κοινά : διαφορές :
αξίες : βελτίωση :
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ : (περίπου 300 λέξεις)
Με αφορμή το παραπάνω κείμενο γράφετε ένα άρθρο στο ιστολόγιο του σχολείου σας για το πώς οραματίζεστε το κοινό μέλλον των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου