Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

"ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 8η







ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Δέσποινα και το περιστέρι στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες

Συνέχισαν το ταξίδι τους πετώντας ανάμεσα στα σύννεφα του καταγάλανου ουρανού. Το περιστέρι έδειξε στη Δέσποινα, κάτω από τα πόδια της, ένα στάδιο γεμάτο με χιλιάδες θεατές. Όσοι δε χωρούσαν μέσα, γέμιζαν τους γύρω δρόμους, τα πεζοδρόμια, ακόμα και τους γύρω λόφους, κι όλοι κάτι περίμεναν με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
- Πού βρισκόμαστε ; ρώτησε η Δέσποινα.
- Στην Αθήνα του 1896, απάντησε το περιστέρι. Εδώ γίνονται σήμερα για πρώτη φορά οι Ολυμπιακοί αγώνες της σύγχρονης εποχής.
- Θέλεις να πεις ότι σταμάτησαν για ένα διάστημα ; ρώτησε η Δέσποινα.
- Ναι, οι πρώτοι αρχαίοι αγώνες έγιναν το 776 π.Χ. και οι τελευταίοι το 393 μ.Χ. Μετά σταμάτησαν για 1503 ολόκληρα χρόνια. Πολλοί προσπάθησαν να τους δώσουν πάλι ζωή, ώσπου δύο μεγάλες μορφές της ιστορίας, ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν και ο λογοτέχνης Δημήτρης Βικέλας, μετά από πολλές δυσκολίες τα κατάφεραν.
- Ποιον περιμένει ο κόσμος με τόση αγωνία ; ρώτησε το κορίτσι.
- Το μαραθωνοδρόμο που θα φτάσει πρώτος ! της είπε το περιστέρι.

Η Δέσποινα έβλεπε στα πρόσωπα του κόσμου την αγωνία και την ελπίδα. Η αστυνομία πάνω σε άλογα προσπαθούσε να κρατήσει τους δρόμους ανοιχτούς.

- Κοίτα ! Νάτος ! Κάποιος έρχεται, έβγαλε μια φωνή χαράς η Δέσποινα. Βλέπεις ; Είναι πρώτος ! Ποιος να 'ναι άραγε ;
- Ένας Έλληνας, απάντησε το περιστέρι. Ένα εικοσιτετράχρονο αγόρι, ο Σπύρος Λούης.

Η Δέσποινα κρατήθηκε από ένα κλαδί ελιάς, έσκυψε όσο μπορούσε ακόμα και είδε χιλιάδες θεατές να φωνάζουν ζήτω με χαρά, την ώρα που ένας νεαρός δρομέας, ντυμένος με άσπρα ρούχα, με τον αριθμό δεκαεφτά στη φανέλα του,  έφτανε πρώτος κι έμπαινε νικητής στο γεμάτο στάδιο.
Το τι έγινε τότε δεν περιγράφεται ! Με δάκρυα χαράς στα μάτια οι θεατές τίναζαν ψηλά τα καπέλα τους. Άλλοι φώναζαν ξανά και ξανά το όνομά του, άλλοι αγκάλιαζαν δυνατά τους διπλανούς τους, ενώ τα παιδιά χοροπηδούσαν σαν τρελά.

- Και από τη μέρα που βλέπεις, εκτός από λίγες φορές που υπήρχε πόλεμος, γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες ! είπε το περιστέρι.
- Εδώ στην Ελλάδα ; ρώτησε η Δέσποινα.
- Όχι, σε διάφορα μέρη του κόσμου. Από το Ελσίνκι στο Τόκιο και από τη Μελβούρνη στο Μόντρεαλ. Πάντα όμως, από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936 και μετά, η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει από το ίδιο μέρος, από την Ολυμπία,  αναμμένη από τις αχτίδες του ήλιου, και οι αθλητές από όλες τις χώρες τη μεταφέρουν στις άκρες του κόσμου.

Ευγένιος Τριβιζάς, "Η Δέσποινα και το περιστέρι" , εκδ. Αθήνα 2004 (διασκευή)

ΠΗΓΗ : ΕΔΩ 


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Στο κείμενο φαίνονται τα συναισθήματα του κόσμου μόλις ο Σπύρος Λούης μπήκε στο στάδιο. Να καταγράψετε λέξεις και εκφράσεις που να δείχνουν αυτά τα συναισθήματα.


2. α) Να συμπληρώσετε τον ακόλουθο πίνακα για την αφήγηση που διαβάσατε :



  • Τόπος της ιστορίας

  • Χρόνος της ιστορίας

  • Σε ποιο χρόνο κυρίως εξιστορούνται τα γεγονότα ;

  • Ποιος αφηγείται την ιστορία; Συμμετείχε ο ίδιος στα γεγονότα που εξιστορεί;

  • Σε ποιο  ρηματικό πρόσωπο γίνεται η αφήγηση ;

  • Άλλοι εκφραστικοί τρόποι



β) Χωρίστε τις δύο περιόδους λόγου που ακολουθούν σε προτάσεις:

     -  "
Θέλεις να πεις ότι σταμάτησαν για ένα διάστημα ;"
     -  "Η Δέσποινα κρατήθηκε από ένα κλαδί ελιάς, έσκυψε όσο μπορούσε ακόμα και είδε  χιλιάδες θεατές να φωνάζουν ζήτω με χαρά."

Ποιες από τις προτάσεις αυτές είναι κύριες και ποιες δευτερεύουσες;

Καταγράψτε τους συνδέσμους των δύο αυτών περιόδων.


 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ : (επιλέξτε μία από τις 2 ασκήσεις)


1. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα αφηγούνταν ο Σπύρος Λούης στους φίλους του τις τελευταίες στιγμές του αγώνα και την είσοδό του στο στάδιο ; Γράψτε σε δυο παραγράφους την αφήγησή του. 

2. Είσαι δημοσιογράφος και παίρνεις συνέντευξη από το βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ο οποίος σου εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους πρέπει να αναβιώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Γράψε το μεταξύ σας διάλογο. (100 - 120 λέξεις)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου