ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το φαρμακείο της γιαγιάς...
Βότανα, λεμόνι, μέλι, μαγειρική σόδα, αλάτι, ξίδι
και σκόρδο επιστρατεύονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, να
απαλύνουν τον βήχα, να απαλλάξουν από τις ψείρες στα μαλλιά και να
ρίξουν τον πυρετό. Τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αρκετά
από τα γιατροσόφια της γιαγιάς μας.
Πονοκέφαλος
Με
τα πρώτα σημάδια του πονοκεφάλου, να πίνετε ένα φλυτζάνι τσάι, όπως
προτείνει μια βρετανή διατροφολόγος. «Οι πονοκέφαλοι
προκαλούνται από αλλαγές στα αγγεία», λέει. Μια μικρή δόση καφεΐνης
φαίνεται να αναστρέφει αυτές τις αλλαγές».
Κρυολόγημα
Το φασκόμηλο περιέχει πολύτιμα συστατικά. Έχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει μια μπουκωμένη μύτη, γιατί κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα.
Βήχας
Το μέλι συνιστάται εδώ και αιώνες ως «φάρμακο» για τον βήχα. Έρευνα σε Κολέγιο Ιατρικής των ΗΠΑ σε 105 παιδιά που έπαιρναν μία έως δύο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν κοιμηθούν, διαπίστωσε ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα απ' ό,τι πολλά αντιβηχικά σιρόπια.
Πυρετός
Εάν το παιδί έχει πυρετό, να τοποθετήσετε στο μέτωπο και στα χέρια του χλιαρά επιθέματα με νερό και ταυτόχρονα να βάλετε τα πόδια του σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό επί είκοσι λεπτά. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να αποφύγετε τα αντιπυρετικά φάρμακα, τα οποία τελευταία ενοχοποιούνται για παρενέργειες.
Ψείρες
Το ξίδι, διαλυμένο σε χλιαρό νερό, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ψείρες στα μαλλιά. «Επί μία εβδομάδα, κάθε φορά που το παιδί γυρνά από το σχολείο, να καθαρίζετε σχολαστικά τα μαλλιά του με το διάλυμα αυτό και μια πολύ λεπτή χτένα», συμβουλεύει επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πληγές, εγκαύματα
Γάλλος καθηγητής στο νοσοκομείο της Λιμόζ απέδειξε ότι το θυμαρίσιο μέλι βοηθά στην ταχύτερη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, δύο φορές μάλιστα πιο γρήγορα απ' ό,τι η ειδική γάζα.
Πονόδοντος
Μπορείτε να ανακουφισθείτε από τον πονόδοντο βουτώντας μια μπατονέτα σε έλαιο γαρίφαλου και απλώνοντάς το απευθείας στην περιοχή για ένα δύο λεπτά. Τα γαρίφαλα έχουν παυσίπονες ιδιότητες και γι' αυτό γερμανοί γιατροί επινόησαν πρόσφατα ένα ταχύ αναισθητικό που βασίζεται σε αυτό το φυτό. Μπορείτε να βρείτε το έλαιο γαρίφαλου σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=160&articleID=10831&la=1(διασκευή)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
1. Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από ένα ένθετο εφημερίδας για την υγεία. Ποιο νομίζετε ότι είναι το βασικό μήνυμα του κειμένου; Να το αποδώσετε με δικά σας λόγια (30 - 40 λέξεις).
2. α) Να μεταφέρετε τα υπογραμμισμένα ουσιαστικά και επίθετα του κειμένου στην ίδια πτώση του άλλου αριθμού.
β) Αναζητήστε στο κείμενο και καταγράψτε τρεις επιθετικούς προσδιορισμούς μαζί με τα ουσιαστικά που προσδιορίζουν.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ :
Έχετε επισκεφτεί ένα κατάστημα που ονομάζεται "Το φαρμακείο της φύσης" και θέλετε να μοιραστείτε αυτήν την εμπειρία με τους φίλους σας. Να το περιγράψετε αξιοποιώντας τις πληροφορίες του κειμένου, τις εικόνες και τη φαντασία σας. Το δικό σας κείμενο να είναι 180 - 200 λέξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου