Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΟΔΥΣΣΕΙΑ : ε 50 - 164 "Ο ΕΡΜΗΣ ΣΤΗΝ ΩΓΥΓΙΑ"




ΑΠΟΔΟΣΗ ΝΟΗΜΑΤΟΣ

Ο Ερμής φτάνει στο νησί της Καλυψώς όπου τη βρίσκει να υφαίνει τραγουδώντας. Εκείνη τον υποδέχεται φιλόξενα προσφέροντάς του νέκταρ και αμβροσία. Ο Ερμής της αποκαλύπτει την αιτία της άφιξής του. Η Καλυψώ οργίζεται και αποκαλεί τους θεούς ζηλιάρηδες σε κάθε περίπτωση που κάποια θεά ερωτευτεί έναν θνητό. Στο τέλος όμως καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να παρακούσει την εντολή των Θεών, ενώ ο Ερμής αποχωρεί προειδοποιώντας την για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αν παρακούσει τις εντολές του Δία.


ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

Αργοφονιάς :το επίθετο αυτό δόθηκε στον Ερμή επειδή σκότωσε ένα τέρας, τον Άργο τον Πανόπτη. Επίσης, τον αποκαλούσαν και ψυχοπομπό γιατί πίστευαν ότι αυτός οδηγούσε τις ψυχές στον Κάτω κόσμο.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ
           
Διάφορα στοιχεία της ενότητας δείχνουν την ανθρωπόμορφη αντίληψη των αρχαίων για τους θεούς. Οι θεοί έχουν τις ίδιες συνήθειες με τους απλούς θνητούς. Έτσι, παρακολουθούμε την Καλυψώ να υφαίνει όπως η Πηνελόπη και να έχει όλες τις συνήθειες των γυναικών με αρχοντική καταγωγή. Επίσης, το τυπικό της φιλοξενίας είναι πανομοιότυπο, ενώ και οι θεοί διακατέχονται από τα ίδια αισθήματα αγανάκτησης, ζήλιας και αγάπης που κυριαρχούν στους ανθρώπους.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

Ερμής: αφοσιωμένος στο Δία, εκτελεί αμέσως την εντολή του. Τον διακρίνουν η ευγένεια και η διακριτικότητα

Καλυψώ: ξεσπά σε λόγια πίκρας και αγανάκτησης, ενώ δεν μπορεί να συγκρατήσει τα συναισθήματά της. Τελικά, όμως αναγκάζεται να υπακούσει στις εντολές του Δία ξέροντας ότι δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά.

ΔΟΜΗ

Η ενότητα περιλαμβάνει αφήγηση, περιγραφή και διάλογο. Η περιγραφή του νησιού της Καλυψώς είναι από τις ωραιότερες στην Οδύσσεια και δείχνει την αντίθεση με την κατάσταση που επικρατεί στην Ιθάκη. Με την υλοποίηση της απόφασης των θεών έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

ΠΗΓΗ :http://kiriakidoumaria.blogspot.gr                                                                                          










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου