Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ : " ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΚΑΤΕΒΗΚΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ " - ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ



    1. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις και τα συναισθήματα του αφηγητή μπροστά στην προκυμαία της Σμύρνης ; 

Μονάδες 6



 2α) Η συγγραφέας χρησιμοποιεί διάφορους αφηγηματικούς τρόπους, π.χ. περιγραφή, διάλογο κτλ. Να επιλέξετε δύο από αυτούς τους αφηγηματικούς τρόπους και να βρείτε ένα αντίστοιχο χωρίο του κειμένου όπου χρησιμοποιούνται.



  β) "Στάθηκα άκρη άκρη στο μουράγιο, βόλεψα τα χέρια μου ... «Αχ, πότε θα τηνε γνωρίσουμε τούτη την πολιτεία!»
 Να εντοπίσετε και να καταγράψετε στο παραπάνω απόσπασμα δύο σημεία όπου η γλώσσα χρησιμοποιείται μεταφορικά. Να παρουσιάσετε έπειτα με δικά σας λόγια τα συναισθήματα του αφηγητή που νομίζετε ότι εκφράζονται με αυτόν τον τρόπο σε μια παράγραφο.
 Μονάδες 6


 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ : Επιλέξτε ένα από τα δύο θέματα (περίπου 150-180 λέξεις).

1. " Εκειδά πλάι στον περίβολο της Αγια-Φωτεινής βρήκα και την Ευαγγελική Σχολή. Είχα κάνει όνειρο να μπω εδώ μέσα, κι ο δάσκαλός μου ο Πυθαγόρας Λάριος με σιγοντάριζε.* Μα ο πατέρας μου τόνε πρόγκηξε: «Κυρ δάσκαλε, να με συμπαθάς. Αεροκοπανιτζή* δεν τόνε θέλω τον υγιό μου. Εμείς είμαστε ρεσπέρηδες* και χρειαζούμαστε χέρια.»" . 
Να σχολιάσετε τις αντιλήψεις για την εκπαίδευση των παιδιών που παρουσιάζονται στο παραπάνω απόσπασμα και να τις συγκρίνετε με όσα ισχύουν σήμερα.

 
2. Φανταστείτε ότι είστε ο Μανόλης και γράφετε ένα γράμμα στο χωριό, στη μητέρα σας, όπου περιγράφετε τις πρώτες σας εντυπώσεις από τη Σμύρνη .

 

Μονάδες 8


 Δείτε επίσης :

Στα πλαίσια του λογοτεχνικού προγράμματος "Λογοτεχνικοί Αντίλογοι" και των αγώνων λόγου που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας, μια σύντομη παρουσίαση από την Ευαγγελία Στογιάννη που μας βάζει στην ατμόσφαιρα του ιστορικού μυθιστορήματος.




" Όσοι γνώρισαν τη Σμύρνη από κοντά ευτύχησαν να αποθαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της. Ο πολυταξιδεμένος και ανοιχτόμυαλος Ηρόδοτος έγραψε πως δεν αντίκρισαν τα μάτια του ωραιότερη πόλη. Ο μέγιστος ρήτορας Κικέρων κατέθεσε ότι δεν υπάρχει σημείο της πόλης που ο ταξιδιώτης δεν θα γοητευθεί από κάτι, τοπίο, αρχαιότητες ή ανθρώπους. Ο Σικελιανός στον πρόλογο του μυθιστορήματος "Αιολική γη" του Βενέζη έγραψε: "Είναι η γλυκιά ιωνική ατμόσφαιρα, είναι η κρυφή, χαμένη θαλπωρή της μυστικής του κόσμου σάρκας που απροσδόκητα ξανάρχεται και πάλι σ' επαφή μητριαρχική μαζί μου, είναι η αγνή ιωνική πνοή του ξεχασμένου και νοσταλγημένου από με τον ίδιο πολιτισμού". 


ΘΩΜΑΣ ΚΟΡΟΒΙΝΗΣ - Σμύρνη: Μια πόλη στη λογοτεχνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου