Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

" ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ Σ΄ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ " - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 1η


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η κυρία Ντορεμί ... πρώτη μέρα στην τάξη !


«... Ανέβηκα στην έδρα. Πίσω μου βρισκόταν ένας μεγάλος μαυροπίνακας. Μπροστά μου είχα δεκάδες μάτια παιδιών καρφωμένα απάνω μου. Δεν ήξερα πώς ν' αρχίσω το μάθημα των γαλλικών. Σκέφτηκα πως το καλύτερο θα ήταν, για να κάμω τα παιδιά να ενδιαφερθούν για το μάθημα, να τους μιλήσω πρώτα για τη Γαλλία. Την έδειξα λοιπόν στον χάρτη που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο. Ύστερα άνοιξα ένα λεύκωμα με τοπία και μνημεία του Παρισιού που είχα πάρει μαζί μου στο σάκο. Μίλησα στα παιδιά για τον πολιτισμό της Γαλλίας. 


Η μέθοδος αυτή είχε επιτυχία. Το λεύκωμα, τα τοπία, τα μνημεία της Γαλλίας, πέρασαν από χέρι σε χέρι. Τα παιδιά κοίταζαν με θαυμασμό τις εικόνες κι εγώ τους εξηγούσα το καθετί. Και η ώρα πέρασε. Είχαν καθίσει ήσυχα στα θρανία τους τρία ολόκληρα τέταρτα της ώρας. Αυτό το έκαμα για να κινήσω το ενδιαφέρον των παιδιών για μια χώρα που δεν την ξέρουν, και που τα υποχρεώνουν να μάθουν τη γλώσσα της. Όταν χτύπησε το κουδούνι για το διάλειμμα, όλα τα παιδιά της τάξης που έκαμαν γαλλικά ήταν όλο ερωτήσεις και περιέργεια:


- Αύριο θα μας φέρετε να δούμε κι άλλες κάρτες με τοπία της Γαλλίας; Είναι μακριά η Γαλλία από εδώ; Πόσες μέρες θέλει για να πάει κανείς με βαπόρι; Πάνε εκεί και με το τρένο;.»Λ. Νάκου, Η κυρία Ντορεμί, εκδ. Δωρικός
  ΠΗΓΗ : ΕΔΩ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

1. α) Για ποιον λόγο η δασκάλα των γαλλικών δείχνει στα παιδιά φωτογραφίες από τοπία και μνημεία του Παρισιού;

   β) Πώς αντιδρούν τα παιδιά στη θέα των φωτογραφιών;


2.α) «- Αύριο θα μας φέρετε ... με το τρένο;». Τι είδους προτάσεις είναι αυτές ανάλογα με τη σημασία τους ;

β) Ο διευθυντής του σχολείου μιλάει συνήθως με τρόπο πιο τυπικό και προσεγμένο, ενώ οι συμμαθητές μιλούν μεταξύ τους πιο φυσικά και αυθόρμητα.

Από τα ακόλουθα ζευγάρια φράσεων να σημειώσετε ποιες φράσεις θα διάλεγε ο διευθυντής (α) και ποιες οι μαθητές (β) .
φοιτώ στην Α' τάξη

πηγαίνω στην Α' τάξη

σχολικές εγκαταστάσεις

σχολείο

περνώ την τάξη

προβιβάζομαι

κάνω φασαρία

παρενοχλώ το μάθημα

Προαύλιο

αυλή

καλός μαθητής

επιμελής μαθητής

προετοιμάζω τις εργασίες μου

κάνω τα μαθήματά μου


                                                                                                             ΠΗΓΗ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ :

«Η μέθοδος αυτή είχε επιτυχία...» λέει η δασκάλα στο κείμενο και στη συνέχεια εξηγεί το γιατί. Υποθέστε ότι η δασκάλα έλεγε το αντίθετο: «Η μέθοδος αυτή δεν είχε επιτυχία...» και συνεχίστε το κείμενο δίνοντας μια άλλη εξέλιξη στην ιστορία.(1-2 παράγραφοι).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...