Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ (ΕΝΟΤΗΤΑ 1η)


 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :
  • Eπικοινωνία είναι η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων. Για να υπάρξει επικοινωνία χρειαζόμαστε έναν πομπό, έναν δέκτη κι έναν κώδικα. Πομπός είναι αυτός που μιλάει (ο ομιλητής) ή γράφει (ο συγγραφέας). Δέκτης είναι αυτός που ακούει (ο ακροατής) ή διαβάζει (ο αναγνώστης). Kώδικας είναι ένα σύστημα σημείων ή σημάτων ή συμβόλων με αρχές και κανόνες. H γλώσσα είναι ένα παράδειγμα κώδικα πολύ δημιουργικού.
  • O πομπός χρησιμοποιεί τον γλωσσικό κώδικα για να κωδικοποιήσει ένα μήνυμα, να εκφράσει δηλαδή μια επιθυμία, να διατυπώσει μια ερώτηση, να δώσει ή να ζητήσει μια πληροφορία, να πει κάτι που σκέφτεται ή που νιώθει κτλ. Από τον πομπό το μήνυμα μεταβιβάζεται με κάποιον τρόπο (φυσικό ή τεχνητό) στον δέκτη. O δέκτης είναι αυτός που λαμβάνει και αποκωδικοποιεί το μήνυμα.
  • Το μέσο που χρησιμοποιούμε για να επικοινωνήσουμε, ο φυσικός ή τεχνητός αυτός τρόπος (τηλέφωνο, H/Y, κινητό τηλέφωνο, επιστολή, επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο κτλ.), επηρεάζει τη μορφή και το ύφος του μηνύματος.
  • Yπάρχουν δύο είδη γλωσσικής επικοινωνίας: η προφορική και η γραπτή.
  •  
ΑΣΚΗΣΕΙΣ :
1. Είναι επιτυχής ή όχι η επικοινωνία ανάμεσα στον πατέρα και το γιο του στο σκίτσο του Αρκά ; Δικαιολόγησε την απάντησή σου. Ποιος είναι ο πομπός, ο δέκτης, ο κώδικας, το μήνυμα, ο τρόπος επικοινωνίας ;2.  Παρακολούθησε το ακόλουθο απόσπασμα από την ελληνική ταινία "Τα κίτρινα γάντια" Είναι επιτυχής ή όχι η επικοινωνία ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές ; Δικαιολόγησε την απάντησή σου. Τι άλλο μπορεί να επηρεάζει την επικοινωνία ανάμεσα στον πομπό και δέκτη ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...