Πίνακας Περιεχομένων

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΙΛΙΑΔΑ - ΡΑΨΩΔΙΑ Γ : ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ - ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


1)  Η παρεμβολή της μονομαχίας του Μενελάου και του Πάρη καθώς και της τειχοσκοπίας πώς λειτουργούν από άποψη αφηγηματικής τεχνικής και πού αποσκοπούν;

2)   Ο Όμηρος γιατί παρουσιάζει την Ελένη να υφαίνει και μάλιστα να κεντάει στο υφαντό της μοτίβα από τον πόλεμο που γίνεται για χάρη της;


3)  Γιατί η εμφάνιση της Ίριδας με τη μορφή της θνητής Λαοδίκης αποτελεί «ενανθρώπιση» του θείου;


4)  Να αναλύσετε το ιδεολογικό στοιχείο στους στίχους 164-165.


5)  Γιατί στους στίχους 181-183 υπάρχει ειρωνεία;


6) Έχει διατυπωθεί η άποψη πως η παρέμβαση του πρωτογέροντα Αντήνορα θεωρείται «ποιητικό εύρημα της ανάμνησης». Να την επισημάνετε και να παρουσιάσετε το σκοπό της.


7)  Ν’ αναλυθούν οι δύο παρομοιώσεις στους στίχους 197-198 και το στίχο 222.


8)  Ποιος είναι ο στόχος του Ομήρου με την παρουσίαση της συνάντησης Πριάμου-Ελένης;


9)  Ο Πρίαμος σ’ αυτήν την ενότητα παρουσιάζεται φιλικός προς την Ελένη, της απευθύνεται με πατρική τρυφερότητα και την απενοχοποιεί από τις συνέπειες που προκάλεσε η άφιξή της στην Τροία. Η πείρα της ζωής τον έχει εφοδιάσει με σοφία και πραότητα ενώ παράλληλα διαθέτει διαίσθηση αναφορικά με τις σημαντικές ηγετικές μορφές του εχθρικού στρατοπέδου. Να αιτιολογήσετε τους παραπάνω χαρακτηρισμούς επικαλούμενοι στίχους ή φράσεις της ραψωδίας.


10)  Η Ελένη στο απόσπασμα αυτό προβάλλεται ως εξής:

· έχει ήπιο χαρακτήρα, είναι ευπροσάρμοστη και καταδεκτική ενώ παράλληλα έχει κερδίσει τη συμπάθεια της βασιλικής οικογένειας των Τρώων (στίχ. 130, 162)

·   προκομμένη, επιδέξια και χρυσοχέρα (στίχ. 125)

· διαθέτει εξαίσια, εκθαμβωτική και απερίγραπτη εξωτερική ομορφιά (στίχ. 157-158)

· θαρραλέα γυναίκα, γεμάτη αυτοπεποίθηση που βγαίνει στα τείχη και εμφανίζεται με άνεση μπροστά στους πρωτογέροντες (στίχ. 141, 145, 154)

·  αισθάνεται ενοχές για τα δεινά που έχει προκαλέσει στα δύο στρατόπεδα, εκφράζει συντριβή και μεταμέλεια. Δεν είναι όμως ένα άβουλο πλάσμα αλλά μια υπεύθυνη γυναίκα που ξέρει ν’ αναγνωρίζει τα λάθη της και συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια και άνεση (στίχ. 172-177)

· πρόθυμη να ικανοποιήσει τη λογική περιέργεια του Πριάμου. Συμπεριφέρεται και μιλά σ’ αυτόν με σεβασμό (στίχ. 177)

· επαινετική προς τους Αχαιούς, γεγονός που καταδεικνύει την υπερηφάνεια για την καταγωγή της (στίχ. 178-180, 200-203, 229-230)

·  στοργική αδερφή (στίχ. 236-242)
Με βάση τα παραπάνω σχόλια να ηθογραφήσετε την Ελένη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου