Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

"ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ" - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ



ΕΡΩΤΗΣΗ :

Με βάση την ακόλουθη πηγή και τις ιστορικές σας γνώσεις να παρουσιάσετε τα αποτελέσματα της αποικιοκρατίας, τόσο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες  όσο και για τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής.

 

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις σε όλη την περίοδο της αποικιοκρατίας εφάρμοσαν απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, βασανιστήρια και δουλεία απέναντι στους λαούς των αποικιών τους. Στο πλαίσιο αυτής της εκμετάλλευσης, οι Ευρωπαίοι κέρδισαν σημαντικά οφέλη από το μεγάλο ορυκτό πλούτο των χωρών αυτών. Επίσης, οι αποικιοκρατικές δυνάμεις συμπεριφέρονταν στους γηγενείς σαν να επρόκειτο για κατώτερα όντα και τους στερούσαν βασικά αγαθά. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο βασιλιάς Λεοπόλδος του Βελγίου, ο οποίος απέκτησε μέσω της διάσκεψης του Βερολίνου, το 1885, το Κονγκό ως ατομική ιδιοκτησία. Από το 1885 μέχρι το 1908 που αποχώρησε, συνολικά σκότωσε 10 εκατομμύρια ιθαγενείς καθώς δεν συγκέντρωναν αρκετές ποσότητες καουτσούκ.

Η αποικιοκρατία και οι συνέπειες της στην Αφρική,  Κύριλλος Παρθενίδης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ :


Η πηγή έχει ως θέμα την αποικιοκρατία και τις συνέπειές της τόσο για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες  όσο και για τους λαούς της Ασίας και της Αφρικής. Το αποικιοκρατικό φαινόμενο, δηλαδή η  προσπάθεια απόκτησης αποικιών από τις ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις,  εκδηλώθηκε με ένταση την περίοδο 1870-1914. Αρχικά, ο συγγραφέας τονίζει την απάνθρωπη συμπεριφορά των Ευρωπαίων απέναντι στους λαούς των αποικιών τους, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν σαν να ήταν κατώτεροι και μετατράπηκαν, σχεδόν, σε δούλους. Θεωρήθηκαν άγριοι και οι πολιτισμοί τους υποτιμήθηκαν. Αντίθετα επισημαίνεται ότι τα αποικιοκρατικά κράτη και οι λαοί τους είδαν τη θέση τους να ενισχύεται με την κατάκτηση αποικιών. Οι Ευρωπαίοι απομύζησαν τις αποικίες και πολλοί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες καρπώθηκαν μέρος αυτού του πλούτου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η πηγή για το βασιλιά του Βελγίου, ο οποίος δε δίστασε να σκοτώσει εκατομμύρια ιθαγενείς, καθώς θεωρούσε ότι δεν απέδιδαν οικονομικά . Πράγματι, λοιπόν, οι αποικίες σφραγίστηκαν από την αποικιοκρατία, ενώ οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην πολιτισμική αλαζονεία. 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου