Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΗΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΘΕΜΑΤΑ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ






Οι υποχρεώσεις του στρατιώτη – αγρότη

«Ένα επικουρικό (βοηθητικό) σώμα του αυτοκρατορικού στρατού ήρθε στο στρατόπεδο της πόλης Άμνια στη Μ. Ασία, για να ετοιμάσει εκστρατεία κατά των Αράβων. Ο χιλίαρχος (αρχηγός χιλίων ανδρών) και οι υπόλοιποι αξιωματικοί προχώρησαν σε επιθεώρηση, απαιτώντας από το πλήθος των στρατιωτών να παρουσιάζονται με τα άλογα και τις πολεμικές τους άμαξες.
Ενώ πλησίαζε η επιθεώρηση, το άλογο του στρατιώτη Μουσούλιου, που ήταν πάμφτωχος, το έπιασαν ξαφνικά πόνοι, έπεσε κάτω και ψόφησε. Ο στρατιώτης δεν είχε χρήματα να αγοράσει άλλο άλογο και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ο αξιωματικός τον απειλούσε οργισμένος.»

ΕΡΩΤΗΣΗ :



Αφού μελετήσετε το παραπάνω παράθεμα και το συνδυάσετε με τις γνώσεις σας από το σχολικό βιβλίο, να παρουσιάσετε τις υποχρεώσεις που είχαν οι στρατιώτες – αγρότες.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ :

Το παράθεμα αναφέρεται στις υποχρεώσεις των στρατιωτών – αγροτών στο Βυζάντιο. Το κράτος ήταν χωρισμένο σε θέματα, δηλαδή μεγάλες περιφέρειες με αρχηγό τον στρατηγό. Ο στρατός των θεμάτων αποτελούνταν από στρατιώτες – αγρότες. Το κράτος τους έδινε κτήματα, που ονομάζονταν στρατιωτόπια. Αυτοί είχαν την υποχρέωση, όταν γινόταν εχθρική επίθεση, να υπερασπίζονται τα σύνορα του κράτους. Έπρεπε να έχουν τον οπλισμό τους και το άλογό τους.
Γι’ αυτό και ο στρατιώτης Μουσούλιος που αναφέρει το παράθεμα βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ετοιμαζόταν εκστρατεία εναντίον των Αράβων και αυτός δεν ήταν ετοιμοπόλεμος, αφού δεν είχε πια άλογο. Επομένως το βυζαντινό κράτος βασιζόταν στους αγρότες, για να υπερασπίσει τα σύνορά του και δε χρειαζόταν μισθοφόρους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου