Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017

" ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ " - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 2η


 

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Ο Ιωακείμ έχει προβλήματα

Ο Ιωακείμ δεν ήρθε χτες στο σχολείο. Ήρθε σήμερα το πρωί, αλλά ήρθε κα­θυστερημένος και ήταν όλο νεύρα, βαρύς και ασήκωτος και μας ξάφνια­σε όλους. Δεν ξαφνιαστήκαμε και ιδιαίτερα που ο Ιωακείμ είχε έρθει αργά και με ύφος προβληματισμένο, μια και πολύ συχνά έρχεται σχολείο καθυστερημέ­να και με ύφος ανάλογο, ιδίως όταν έχουμε διαγώνισμα στη Γραμματική. Αυτό που μας ξάφνιασε ήταν, που η δασκάλα μας του χαμογέλασε πλατιά και του είπε:

— Ε, λοιπόν, συγχαρητήρια, Ιωακείμ! Θα πρέπει να είσαι ευτυχισμένος, έτσι δεν είναι;

Εμείς ξαφνιαστήκαμε ακόμα περισσότερο, γιατί μπορεί η δασκάλα μας μέχρι τώρα να ήταν ευγενική με τον Ιωακείμ (εντάξει, είναι καλή κι ευγενική με τον οποιονδήποτε), δεν του είχε δώσει όμως ποτέ της συγχαρητήρια. Ο Ιωακείμ παρ’ όλα αυτά δε φάνηκε να είναι ευχαριστημένος, αντίθετα, πάντα με το ίδιο προβληματισμένο και στενοχωρημένο ύφος, πήγε και κάθισε στο θρανίο του, δίπλα στον Μεξάν. Γυρίσαμε όλοι και τον κοιτάξαμε με απορία, αλλά η δασκά­λα χτύπησε δυνατά την έδρα με το χάρακα και μας είπε να καθίσουμε φρόνι­μα, να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και να αντιγράψουμε το κείμενο από τον πί­νακα και χωρίς λάθη παρακαλώ.

Κάποια στιγμή άκουσα το Ζοφρουά από πίσω μου:

— Να το πεις και στους άλλους! Ο Ιωακείμ έχει ένα μικρό αδερφάκι!

Στο διάλειμμα, μαζευτήκαμε όλοι γύρω από τον Ιωακείμ, που στεκόταν ακουμπισμένος στον τοίχο με τα χέρια στις τσέπες του και τον ρωτήσαμε αν πραγματικά είχε ένα μικρό αδερφάκι.

— Ναι, μας είπε ο Ιωακείμ, χτες το βράδυ, ο μπαμπάς μου ήρθε και με ξύ­πνησε. Ήταν ντυμένος, αλλά αξύριστος, γελούσε ολόκληρος, με φίλησε και μου είπε πως από αυτή τη νύχτα θα είχα ένα μικρό αδερφάκι. Μου είπε να ντυθώ στα γρήγορα, τρέξαμε αμέσως και πήγαμε στο νοσοκομείο κι εκεί ήταν η μαμά.

Ήταν ξαπλωμένη, αλλά ήταν τόσο χαρούμενη όσο κι ο μπαμπάς και δίπλα της, στην άκρη του κρεβατιού ήταν το μικρό μου αδερφάκι.


— Μάλιστα, αλλά δε φαίνεσαι και τόσο χαρούμε­νος! του είπα εγώ.
— Και γιατί να είμαι; απάντησε ο Ιωακείμ. Πρώτα απ’ όλα είναι κακάσχημο. Είναι πολύ μικρό, μια στα­λιά, είναι κατακόκκινο, κλαίει όλη την ώρα, παρ’ όλα αυτά όλος ο κόσμος το βρίσκει χαριτωμένο. Εγώ, έτσι και κλάψω λιγάκι στο σπίτι, μου βάζουν αμέσως τις φωνές να σταματήσω, άσε που ο μπαμπάς μου μου λέει από πάνω πως είμαι ένας ανόητος και του ζαλίζω τα αυτιά.

— Ασε, άσε τα ξέρω, είπε ο Ρούφους. Κι εγώ έχω ένα μικρό αδερφάκι κι είναι όλο προβλήματα. Είναι, βέβαια, όπως καταλαβαί­νετε το χαϊδεμένο κι έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει.
ΠΗΓΗ : ΕΔΩ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
 

1.  Για ποιο λόγο ο Ιωακείμ έφτασε εκείνη τη μέρα στο σχολείο καθυστερημένος και με ύφος προβληματισμένο ; (70 - 80 λέξεις)
 

2. α) Στην πρώτη παράγραφο του κειμένου υπάρχουν τα ρήματα : ήρθε, είχε έρθει, έρχεται. Να τα τοποθετήσετε στον ακόλουθο πίνακα και να συμπληρώσετε τους υπόλοιπους χρόνους του ρ. έρχομαι :

    Ενεστώτας :
    Παρατατικός
    Αόριστος :
    Εξ. Μέλλοντας :
    Συν. Μέλλοντας :
    Παρακείμενος :
    Υπερσυντέλικος :
    Συντελεσμένος Μέλλοντας :


  
β) «Η δασκάλα χτύπησε δυνατά την έδρα με το χάρακα και μας είπε να καθίσουμε φρόνιμα, να κοιτάξουμε τη δουλειά μας και να αντιγράψουμε το κείμενο από τον πίνακα και χωρίς λάθη παρακαλώ».

Φανταστείτε ότι είστε εσείς η δασκάλα ή ο δάσκαλος της τάξης και λέτε στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν :
   .......................................................................
     Ποια έγκλιση χρησιμοποιήσατε και γιατί ;
    

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ  ΓΡΑΠΤΟΥ  ΛΟΓΟΥ

Αποφασίζεις να γράψεις ένα γράμμα στον Ιωακείμ για να τον βοηθήσεις να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στη ζωή του με τον ερχομό του μωρού. Το κείμενό σου να είναι 180 - 200 λέξεις
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...