Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

" Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΘΟΝΗ - ΕΙΚΟΝΑ " - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 7η


ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  
Φιλία και Διαδίκτυο



Κατά πόσο το διαδίκτυο ευνοεί την ανάπτυξη της φιλίας ; Πιστεύουμε ότι είναι καλό να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το διαδίκτυο για να επικοινωνούν με τους φίλους τους, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί, γιατί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.

Mία από τις πιο συχνές αναφερόμενες αρνητικές επιπτώσεις των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι η κοινωνική απομόνωση. Εδώ εννοείται η απομόνωση από τον «πραγματικό» κόσμο, αυτόν έξω από το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο κάνει πολλούς ανθρώπους να χάνουν τις κοινωνικές τους επαφές καταλήγοντας απομονωμένοι και επιλέγοντας τις ψηφιακές φιλίες. Επίσης, ποτέ κάνεις δεν ξέρει τι μπορεί να κρύβεται πίσω από έναν διαδικτυακό φίλο. Για παράδειγμα, σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης κάποιοι φτιάχνουν ένα ψεύτικο account, έτσι ώστε να παραπλανούν μικρότερα παιδιά… Άλλο ένα αρνητικό σημείο είναι ότι μπορούμε να εκθέσουμε τον υπολογιστή, αλλά κυρίως εμάς σε κινδύνους τους οποίους δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε και τόσο εύκολα, όπως η έκθεση της προσωπικής μας ζωής.

Ωστόσο, η ενασχόληση των νέων με το Facebook, αν και έχει κατηγορηθεί από πολλούς, συγκεντρώνει και πολλά πλεονεκτήματα. Επαναπροσδιορίζει την έννοια της φιλίας και οι έφηβοι επικοινωνούν μεταξύ τους. Με τον τρόπο αυτό, αναπτύσσεται η νεανική προσωπικότητα. Οι νέοι ενημερώνονται γρήγορα, ανταλλάσσουν απόψεις, καταθέτουν τις προσωπικές τους μαρτυρίες και δημιουργούν δεσμούς και φιλίες μέσω διαδικτύου. Επίσης, άλλη θετική πλευρά στο διαδίκτυο είναι η συλλογή στοιχείων για οποιοδήποτε θέμα. Δηλαδή μπορείς να βρίσκεις πληροφορίες εύκολα, γρήγορα.

Συμπεραίνουμε ότι είναι καλό να χρησιμοποιείται το διαδίκτυο από τους νέους (π.χ. facebook , twitter , msn κλπ.) ώστε να διατηρούνται φιλίες ή να δημιουργούνται καινούριες, αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή και μέτρο. 
 
ΠΗΓΗ : Εδώ 
 
 
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :
 
 
1.  " Άλλο ένα αρνητικό σημείο είναι ότι μπορούμε να εκθέσουμε τον υπολογιστή, αλλά κυρίως εμάς, σε κινδύνους τους οποίους δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε και τόσο εύκολα, όπως η έκθεση της προσωπικής μας ζωής ".  
 
Να αποδώσετε με δικά σας λόγια το νόημα της περιόδου  σε 70 - 80 λέξεις.


2. α) Από τα ρήματα και τα ουσιαστικά που είναι υπογραμμισμένα στο κείμενο να δημιουργήσετε επίθετα προσθέτοντας τα κατάλληλα επιθήματα (καταλήξεις).
 
   β)  Με αφετηρία το κείμενο που διαβάσατε καταγράψτε λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούνται για την  περιγραφή των θετικών και αρνητικών συνεπειών ενός φαινομένου, όπως εδώ του διαδικτύου.
 
 

 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ

Είσαι γονέας και προσπαθείς , χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επιχειρήματα, να πείσεις το παιδί σου να μην ασχολείται πολλές ώρες με το διαδίκτυο. Γράψε το διάλογο μεταξύ σας. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου