Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

"ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ" - ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 13η


ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :

Όταν ο Διονύσιος ήταν τύραννος, κάποιος Φιντίας Πυθαγόρειος που είχε συνωμοτήσει εναντίον του άρχοντα και επρόκειτο να τιμωρηθεί, ζήτησε από το Διονύσιο χρόνο, για να τακτοποιήσει προηγουμένως τις υποθέσεις του. Και είπε ότι θα δώσει έναν από τους φίλους του ως εγγυητή.

Και επειδή ο άρχοντας απόρησε αν υπάρχει τέτοιος φίλος που θα δεχτεί να φυλακιστεί αντί για εκείνον, προσκάλεσε ο Φιντίας κάποιον από τους φίλους του, που ονομαζόταν Δάμωνας και ήταν Πυθαγόρειος φιλόσοφος, ο οποίος αμέσως μπήκε εγγυητής. Κάποιοι λοιπόν επαινούσαν την υπερβολή της αγάπης προς τους φίλους και άλλοι καταλόγιζαν επιπολαιότητα και παραφροσύνη στον εγγυητή.

Και την καθορισμένη ώρα συγκεντρώθηκε όλος ο λαός περιμένοντας με αγωνία αν θα τηρήσει την υπόσχεσή του ο Φιντίας. Και όταν πια η ώρα πλησίαζε, ήρθε ο Φιντίας τρέχοντας την τελευταία στιγμή, χωρίς να το ελπίζει κανένας. Αφού λοιπόν έμεινε έκπληκτος ο Διονύσιος, απάλλαξε τον κατηγορούμενο από την τιμωρία και ζήτησε από τους δύο άνδρες να τον δεχτούν ως τρίτο στη φιλία τους.

 





Μια διαφορετική εκδοχή του μύθου από το Νίκο Γκάτσο
  




Για το απαρέμφατο και τη λειτουργία του βλέπε εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου