Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

"ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ" - ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 6η



ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


  Tο ποτάμι δε γυρίζει πίσω 

Από παιδιά στην Κόνιτσα ήμαστε εξοικειωμένοι με τον Αώο. Αρχές του ’70, οι Γερμανοί kayakers είχαν ήδη «ανακαλύψει» το ποτάμι, που είναι ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και πιο εντυπωσιακά στην Ελλάδα. Κάποια στιγμή ο αδερφός μου άρχισε μαθήματα kayak.
Μια μέρα, περίπου ένα χρόνο μετά (1987), με πήρε μαζί του στο τελευταίο κομμάτι του ποταμού, που δεν είναι μεν δύσκολο, αλλά χρειάζεται τεχνική. Εγώ δε ρώτησα τίποτα, εκείνος δε με προειδοποίησε και κατέληξα... να πιω το μισό Αώο! Από τότε άρχισα να ρωτάω και φυσικά να μαθαίνω.
Το 1992, γνωρίζοντας πλέον kayak, αλλά χωρίς να έχω κάνει rafting, αγόρασα μια βάρκα και ένας φίλος Ελληνογερμανός ανέλαβε να μου δείξει τις «κινήσεις». Μέσα σε 15-20 ημέρες κατεβήκαμε το ποτάμι με φίλους και έκτοτε δε σταμάτησα να ασχολούμαι με το άθλημα. Σήμερα, όταν βλέπω ... αγχωμένους αρχάριους, προσπαθώ όσο μπορώ να τους καθησυχάσω – επηρεάζονται πολύ από τον εκπαιδευτή και τη στάση του. Έπειτα από ένα τέταρτο στο ποτάμι, αποκτούν πλέον εμπιστοσύνη στον οδηγό, καταλαβαίνουν ότι το άθλημα δεν είναι επικίνδυνο, χαλαρώνουν και απολαμβάνουν τη δράση αλλά και τη φύση. Για κάποιον που θα ήθελε να κάνει rafting ή kayaking θα πρότεινα να επισκεφθεί τον ποταμό Άραχθο. Έχει τέσσερις διαφορετικές διαδρομές, για όλα τα επίπεδα, ενώ το ευκολότερο κομμάτι είναι και το ομορφότερο.

περ.«View», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003, 
(Νεοελληνική Γλώσσα β' Γυμνασίου ,
Τετράδιο εργασιών)


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ :

1. Ποιο είναι το βασικό θέμα του κειμένου; Να απαντήσετε σε 30 περίπου λέξεις, αξιοποιώντας πληροφορίες του κειμένου.

2. α) «Mια μέρα… χρειάζεται τεχνική»: Στο απόσπασμα αυτό εντοπίστε ένα ουσιαστικό που να αποτελεί έναν ετερόπτωτο προσδιορισμό σε άλλο ουσιαστικό. Σε ποια πτώση βρίσκεται ο προσδιορισμός και σε ποια το ουσιαστικό που προσδιορίζει;

β) «να επισκεφθεί τον ποταμό Άραχθο»: Ποια λέξη προσδιορίζει το υπογραμμισμένο ουσιαστικό; Tι είδους προσδιορισμός είναι; 


ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ : (επιλέξτε μία από τις 3 ασκήσεις)

α) Μόλις έχετε γυρίσει από rafting στον ποταμό Άραχθο ! Γράψτε μια σελίδα στο ημερολόγιό σας (2-3 παραγράφων),  όπου να παρουσιάζετε την εμπειρία και τα συναισθήματά σας από αυτή τη δραστηριότητα στη φύση.

β) Προσπαθείτε, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα επιχειρήματα, να πείσετε το διστακτικό φίλο σας να ασχοληθεί με το rafting. Γράψτε το διάλογο μεταξύ σας. 

γ) Να προσθέσετε στο παραπάνω κείμενο μια παράγραφο, όπου να παρουσιάζετε τις δυσκολίες και τους ενδεχόμενους κινδύνους  από την ενασχόληση με το rafting.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου