Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΠΑΝΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΣΚΕΥΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ

 
 
 
Τούρκοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα σπάνιο σύνολο αρχαίων σκευών φαγητού στα ανοικτά των ακτών του χωριού Adrasan στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Μετά την ανακάλυψή τους, ακολούθησαν εργασίες συντήρησης από τον Mustafa Demirel, διευθυντή του Μουσείου Αττάλειας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών του πανεπιστημίου Dokuz Eylül και του τμήματος Ενάλιας Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Selçuk.
Τα σκεύη χρονολογούνται στην ύστερη βυζαντινή περίοδο, και θα εκτεθούν στο Μουσείο της Αττάλειας μετά τις εργασίες συντήρησης που ολοκληρώνονται στα εργαστήρια του μουσείου.
Πολύχρωμα και διακοσμημένα με διάφορα μοτίβα, βρέθηκαν συσσωρευμένα σε βυθισμένο πλοίο ανοικτά των ακτών Adrasan.

Σπάνια βυζαντινά σκεύη βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας

Σπάνια βυζαντινά σκεύη βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας

Σπάνια βυζαντινά σκεύη βρέθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας

Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι τα σκεύη φορτώθηκαν στο πλοίο από δύο διαφορετικά εργαστήρια κατασκευής κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα, επισημαίνοντας ότι κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές τεχνικές.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι άνευ προηγουμένου, καθώς βρέθηκαν 300 σπασμένα και 100 άθικτα σκεύη. Τόνισαν επίσης ότι στο σύνολό τους αντιπροσωπεύουν ένα πλήρες σετ δείπνου, με διαφορετικά μεγέθη σκευών, διακοσμημένων με τα ίδια μοτίβα.
«Αυτό μας δείχνει ότι υπήρχε σερβίτσιο πριν από 900 χρόνια», δηλώνει ο καθηγητής Hakan Öniz και προσθέτει ότι υπάρχουν και άλλα παραδείγματα βυθισμένων σκευών στα ανοικτά των ακτών της Αττάλειας και της Μερσίνας, αλλά βρίσκονται σε πολύ μεγάλο βάθος.
Σύμφωνα με τον Öniz, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017 και τα σκεύη θα εκτεθούν στο Μουσείο της Αττάλειας.

ΠΗΓΗ :http://constantinoupoli.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...