Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

"Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ" - (ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΝΟΤΗΤΑ 11η )

     
    ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ :


Όποιος τυχόν τολμήσει να χτυπήσει τον πατέρα ή τη μητέρα του ή τους παππούδες του, πρώτα πρώτα ο άνθρωπος που τον συναντά ας βοηθήσει το θύμα και ο μέτοικος ή ο ξένος, εάν βοηθήσει, να καλείται σε τιμητική θέση στους αγώνες, εάν δε βοηθήσει, να διώχνεται για όλη του τη ζωή από την πόλη του.
Όποιος δεν είναι μέτοικος αν βοηθήσει, ας επαινείται, αν όμως δε βοηθήσει ας του γίνει επίπληξη. Ο δούλος αν βοηθήσει, ας κερδίζει την ελευθερία του. Αν όμως δε βοηθήσει, ας δεχτεί με το μαστίγιο εκατό χτυπήματα.
Αν κάποιος καταδικαστεί για βιαιοπραγία κατά των γονιών του, πρώτα να εξορίζεται για όλη του τη ζωή από την πόλη του σε άλλη χώρα και να αποκλείεται από κάθε άλλη ιερή τελετή, και εάν γυρίσει από την εξορία να τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.
Και αν κάποιος ελεύθερος πολίτης φάει ή πιει μαζί με έναν τέτοιο άνθρωπο, ή έχει οποιαδήποτε άλλη κοινωνική σχέση μ’ αυτόν ή έστω και απλά συναντώντας τον κάπου  έρθει σε επαφή μαζί του με τη θέλησή του, ούτε σε κανένα ναό να μπαίνει ούτε στην αγορά ούτε στην πόλη γενικά παρά μόνο αφού εξαγνιστεί.                         Φύλλο εργασίας για την ενότητα (από την Αλ. Γερακίνη)

                
                   ΑΡΧΑΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, ΕΝΟΤΗΤΑ 11 from Αλεξάνδρα ΓερακίνηΛεξιλογικός πίνακας: φεύγω / ασκήσεις1Αντιστοιχίστε τα επίθετα της πρώτης στήλης με τα ουσιαστικά της δεύτερης στήλης και για καθένα από τα  ονοματικά σύνολα που θα προκύψουν γράψτε μία πρόταση:


επίθετο
   ουσιαστικό
πρόταση

φυγόκεντρος
   στρατιώτης

προσφυγικός
   ήττα

φυγόμαχος
   λαθρέμπορος

φευγαλέος
   δύναμη

αναπόφευκτος
   ματιά

φυγόποινος
   καταυλισμός
2Ποια είναι η διαφορά στη σημασία των λέξεων: πρόσφυγας και μετανάστης.


 
3Να εξηγήσετε τη σημασία των φράσεων:


όπου φύγει φύγει

διαφεύγει της προσοχής μου

ζούμε σαν τους πρόσφυγες

το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον

η Παναγιά είναι το καταφύγιο για τους πιστούς4Να συμπληρώσετε τις φράσεις  που ακολουθούν επιλέγοντας την κατάλληλη  από τις λέξεις:

προσφυγή, διαφυγή, αποφυγή, καταφυγή.


- Για αύριο έχουν προγραμματίσει πορεία διάφορες συνδικαλιστικές οργανώσεις, οπότε η
……………………….. της ταλαιπωρίας όσων έχουν δουλειά στο κέντρο της πόλης θα είναι δύσκολη.
- Γίνονται προσπάθειες από την κυπριακή κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για να περιοριστεί η……………………. κεφαλαίων στο εξωτερικό.
- Η ……………………………….του σύγχρονου ανθρώπου στην ψυχαγωγία της τηλεόρασης στερεί αυτόν από τις ευεργετικές συνέπειες της ποιοτικής ψυχαγωγίας αφήνοντάς τον ουσιαστικά ανικανοποίητο.
 - Άσκησε ………………………………..κατά της απόφασης του δικαστηρίου και αναμένει να εκδικαστεί η απόφασή του από τον Άρειο Πάγο.

Επιμέλεια: Στεργίου Β.

 Θεωρία και ασκήσεις για την 11η ενότητα :(Ελληνικός πολιτισμός)

 http://users.sch.gr//ipap/Ellinikos%20Politismos/Yliko/Theoria%20arxaia/metafraseis%20b%20gym/b11xm.htm
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου