Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

" ΕΝΑΣ ΣΤΟΡΓΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ" - (ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΕΝΟΤΗΤΑ 7η )


                                                                 Μετάφραση :



Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Αγησίλαος, αν σε κάποια περίπτωση πίστευε ότι θα προσφέρει κάποια βοήθεια στην πατρίδα του, δεν έπαυε να μοχθεί , δεν απέφευγε τους κινδύνους, δε λυπόταν τα χρήματα, ούτε το σώμα πρόβαλλε ως δικαιολογία, ούτε τα γηρατειά, αλλά επιπλέον θεωρούσε καθήκον του καλού βασιλιά, να κάνει όσο το δυνατό περισσότερα καλά στους υπηκόους του.
Και ανάμεσα στις πολύ μεγάλες ωφέλειες προς την πατρίδα, του καταλογίζω και αυτή την υπηρεσία, ότι δηλαδή, αν και ήταν πανίσχυρος στην πόλη, φανερά τηρούσε πολύ τους  νόμους. Γιατί, ποιος θα ήθελε να μην υπακούει στους νόμους ,  αν έβλεπε το βασιλιά να υπακούει ;
Αυτός ακόμα και προς τους αντιπάλους του στην πόλη συμπεριφερόταν όπως ο πατέρας στα παιδιά του. Από τη μια τους κακολογούσε για τα σφάλματά τους, τους τιμούσε όμως αν έκαναν κάτι καλό και τους συμπαραστέκονταν, αν τους τύχαινε κάποια συμφορά. Δε θεωρούσε κανένα πολίτη εχθρό του, αλλά ήθελε να τους επαινεί όλους και θεωρούσε κέρδος να είναι όλοι σώοι και ζημία, αν κάποιος, έστω και ανάξιος χανόταν.

 
Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ενότητας εδώ :



Εξασκηθείτε στις αναφορικές αντωνυμίες εδώ :http://users.sch.gr/panosloupasis/arxaia_b_gym_enotita_7.pdf



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου