Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

"Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ : ΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ" - (ΙΣΤΟΡΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)



            Σπάρτη :είναι η νικήτρια του πελοποννησιακού πολέμου και επιβάλλει την πολιτική της :     
      

1.    υποστηρίζει με τη βοήθεια των Περσών τα ολιγαρχικά πολιτεύματα στις ελληνικές πόλεις
2.      τοποθετεί σ’ αυτές φρουρά με επικεφαλής ένα Σπαρτιάτη αρμοστή
3.      επιβάλλει φόρους


Αθήνα : οι Σπαρτιάτες εγκαθιστούν εδώ ένα σκληρό ολιγαρχικό καθεστώς, τους Τριάντα Τυράννους. Αρχηγός τους είναι ο Κριτίας. Οι Τριάντα τύραννοι κυβερνούν με τη βία και σκοτώνουν πολλούς δημοκρατικούς Αθηναίους. Τελικά οι Αθηναίοι ξεσηκώνονται και με αρχηγό το Θρασύβουλο ανατρέπουν την τυραννία.


«Κύρου Ανάβασις» 


             Οι Έλληνες αναμείχθηκαν στη διαμάχη για τον περσικό θρόνο ανάμεσα στον Κύρο και τον Αρταξέρξη. Στον στρατό του Κύρου συμμετείχαν 13.000 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους 700 Σπαρτιάτες. Στα Κούναξα (401 π.Χ.) ο στρατός του Κύρου νίκησε, αλλά ο ίδιος σκοτώθηκε. Τότε οι Έλληνες μισθοφόροι, οι «Μύριοι», κατόρθωσαν να διασχίσουν το περσικό κράτος και να φθάσουν στον Πόντο. Το κατόρθωμα αυτό αφηγείται ο Ξενοφών στο έργο του «Κύρου Ανάβασις».



Πέρσες : απαιτούν την υποταγή των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας, οι οποίες στρέφονται προς τη Σπάρτη και ζητούν την προστασία της. Οι Σπαρτιάτες στέλνουν εναντίον των Περσών το βασιλιά Αγησίλαο.



 
 Αγησίλαος : ήταν ηγέτης με πανελλήνια αισθήματα και ήθελε να συντρίψει τους Πέρσες. Όμως οι Σπαρτιάτες τον καλούν πίσω στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τις ελληνικές πόλεις που έχουν ξεσηκωθεί εναντίον της Σπάρτης.




Τελικά, μετά από πολλές συγκρούσεις οι ελληνικές πόλεις συμφώνησαν να υπογράψουν ειρήνη, την οποία πρότεινε ο Πέρσης βασιλιάς Αρταξέρξης και ο Σπαρτιάτης Ανταλκίδας.


Η Ανταλκίδειος ειρήνη ή Ειρήνη του Βασιλέως (386 π.Χ.) : δε φέρνει τη γαλήνη στις ελληνικές πόλεις , αλλά οι Πέρσες γίνονται διαιτητές στις ελληνικές υποθέσεις.

       378 π.Χ.: δημιουργείται η Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου